Vstopna stran
  • Tiskaj
  • Kontakt
  • Kazalo

Slovenska javna uprava gre v boj z e Računi


V UL 111/2013 je bil objavljen Zakon o spremembah Zakona o plačilnem prometu proračunskih uporabnikov, po katerem naj bi vsi proračunski uporabniki od 01.01.2015 naprej sprejemali račune in pripadajočo dokumentacijo le še v elektronski obliki (t.i. eRačuni). Vse pravne in fizične osebe bodo lahko proračunskim uporabnikom svoje blago in storitve zaračunavale le "elektronsko".

Ste že pripravljeni? Mi smo že in nekaj naših strank ravno tako.

S to potezo je Ministrstvo za finance naredilo velik korak naprej v popularizaciji e-poslovanja.

Kaj so e-Računi ?

E-Računi so v predpisani obliki zapakirane digitalizirane slike računov in spremljajoče dokumentacije skupaj s pripadajočimi podatki o računu in njegovih postavkah. Tak "paket" je tudi elektronsko podpisan z digitalnim certifikatom izdajatelja z namenom zagotavljanja istovetnosti izdajatelja.

E-Računi se izmenjujejo preko centralne distribucijske mreže (Bankart), ki poskrbi, da se e-Račun naslovniku distribuira v elektronski predal sistema za upravljanje s transakcijskim računom (e-Banking).
Prejemnik e-Računa lahko le-tega preko e-Bankinga uvozi v svoj informacijski sistem, kjer se lahko tak račun zaradi tega, ker je opremljen tudi s podatkovnim delom, v informacijskem sistemu tudi ustrezno obdela (knjiži).

S to potezo je Ministrstvo za finance poskrbelo za pričetek masovne uporabe e-Računov, ki v preteklih letih nikakor ni mogla zaživeti, čeprav je omenjena izmenjava računov najverjetneje cenejša od klasične izmenjave papirnih računov, saj prejemniku omogoča avtomatizacijo določenih obdelav (likvidacijo in knjiženje prejetega računa), kar prejemniku poceni poslovanje, distribucijski stroški pa so temu primerno nižji.

Predpogoj za izdajo e-Računov je seveda formiranje računov v elektronski obliki in pa strinjanje prejemnika s takim načinom izmenjave podatkov. Ob tem je seveda smiselno vzpostaviti tudi elektronsko hrambo (eArhiv). GMI je pri svojih strankah že implementiral tovrstne rešitve, tako da vam bomo, v kolikor bi vas zadeva zanimala, našo rešitev z veseljem predstavili.


Vse novice

MOJA STRAN

Prijava
  • Uporabniško ime:  
  • Geslo:  
  • Nov uporabnik
  • Pozabljeno geslo